Segmentell rörelsesmärta (SRS) - långvarig ryggsmärta

Segmentell rörelsesmärta (SRS) – långvarig ryggsmärta

rorelsesmartaSegmentell rörelsesmärta innebär att smärtan i ryggen kan komma från såväl disk som leder, ledband, muskler eller nerver. Beteckningen står därför för ”långvarig ryggsmärta”.

Det finns flera orsaker till varför SRS uppstår:

  • Åldersförändringar. När vi blir äldre förändras disk och leder.
  • Skador vid olycka. Whiplash-/pisksnärtskada efter påkörning bakifrån är vanliga exempel.
  • Medfödd överrörlighet. Kännetecknas av att även liten och normal belastning kan ge smärtor från bäcken, rygg och andra leder.

Ryggens anatomi är komplicerad och består som helhet av tjugofem segment. Dessa består i sin tur av två kotor, en disk och ledband och muskler som ligger emellan.

Mellan kotorna kommer nerverna från ryggmärgen ut. Nästa samtliga delar av varje segment kan generera smärtimpulser. Att smärtan är ”segmentell” innebär att den kan uppstå i såväl leder som disk, muskler eller nerver.

Okända faktorer

Det finns idag flera okända faktorer och anledningar till Segmentell rörelsesmärta. Många forskare tror att den beror på våra alltmer stillasittande liv, kanske allra bäst förkroppsligade av monotont kontorsarbete och soffliggande tv-tittande.

I ryggen kan SRS visa som ren trötthet eller svaghet, men också som molande eller huggande värk. SRS i halsruggen beskrivs som en ”strålande smärta” som sprider sig till såväl nacke, som huvud, skuldra, händer och armar.

Vanligt är att smärtan kommer när den som drabbats sitter ner eller står stilla.

Det finns ingen strukturerad behandlingsmetod mot detta slags smärta, utan den behandlas vanligen lokalt.

Vid långvariga problem finns mängder av olika behandlar, allt från KBT-terapi för att få hjälp att hantera smärta och psykiska besvär som kan uppstå i dess kölvatten, till operationer (ibland så kallade steloperationer). En kombination av motion, bålstabiliserande styrketräning och mental terapi verkar vara effektiv, men ordentliga vetenskapliga studier saknas.